Hoe wordt golfkarton gemaakt?

Golfkarton productie

Als gerenommeerde producent van golfkartonnen dozen op maat vertellen we u graag hoe golfkarton wordt gemaakt. Deze productie heeft veel raakvlakken met het maken van papier, want in feite is golfkarton niets anders dan verlijmde lagen dik papier met daarin tussen een gegolfde papierlaag. Het eerste deel van het productieproces is dan ook hetzelfde als bij de productie van papier.

Papier recyclen voor de productie van golfkarton

In de golfkartonfabrieken maken ze golfkarton van oud papier en karton. Dit is erg milieuvriendelijk, want er hoeven minder bomen voor te worden gekapt. Om dit voor elkaar te krijgen moet er eerst oud papier worden ingezameld. Dit papier wordt in grote hoeveelheden opgelost in water, waardoor alle houtvezels loskomen.

Het wordt als het ware een dikke pulp en met behulp van een zeef worden alle andere materialen eruit gezeefd. Het kan namelijk voorkomen dat mensen per ongeluk stukjes plastic of andere zaken bij het oud papier gooien. Dit moet er allemaal uit gefilterd worden. Vervolgens gaat de pulp een machine met ronddraaiende zeven in.

Het persen van de pulp

Om papier te maken moet de gecreëerde pulp worden ontdaan van al het vocht. Dit gebeurt met behulp van een zeef en een retentiemiddel. Dit middel zorgt ervoor dat het water sneller oplost en dat de vezels aan elkaar hechten. Het water speelt overigens ook een belangrijke rol bij het binden van de vezels.

Zonder water werkt het retentiemiddel namelijk niet, omdat er een waterstofbrug nodig is om de verbinding te maken. Daarom zit er in feite altijd water in papier, of het nu dik, dun, licht of donker papier betreft. Doordat de waterstofdeeltjes onderdeel uitmaken van de binding tussen de houtvezels, voelt het papier uiteindelijk toch heel droog aan.

Afhankelijk van toepassing en de gewenste dikte van het papier kan het zijn dat er meerdere lagen op elkaar worden geperst. De papierbanen voor golfkarton worden doorgaans langer gedroogd dan die voor normaal papier. Dit maakt het papier wat stugger en daardoor steviger, waardoor het meer geschikt is voor het produceren van het golfkarton.

Het maken van golfkarton

Het papier wat van de papiermachine komt voor het maken van het golfkarton wordt op grote rollen gedraaid tot wel 25 kilometer per rol bij een breedte van 2,8 meter. Als de moederrollen klaar zijn gaan deze rollen papier naar de golfkartonfabriek, waar vervolgens het golfkarton wordt gemaakt.

Dit gebeurt vervolgens door een sinus gegolfde papierlaag te verlijmen tussen een vlakke binnen en buitenlaag en zo ontstaat het golfkarton. De gegolfde laag papier ontstaat door deze vochtig te maken met stoom en deze door geribbelde walsen heen te halen. De ontstane golven krijgen na een droogproces een vaste vorm.

De meest gebruikelijke soorten golfkarton is die van 3 lagen en 5 lagen, de 3 laags zijn de enkele golf kartonsoorten en 5 laags dubbelgolf kartonsoorten. Om de enkele golf als eerste voorbeeld te nemen wordt dus tussen de binnen en buitenste lagen één laag met de golvende structuur aangebracht. Bij de dubbelgolf zijn er dus twee gegolfde lagen met 
daar tussenin een papierlaag.

Deze gegolfde laag geeft het geheel ontzettend veel stevigheid, waardoor het voor veel doeleinden geschikt is. Dit verlijmen gebeurt met slechts een dun laagje zetmeellijm, die de lagen aan elkaar verbindt. Het ontstane golfkarton is buigzaam tussen de golven in en erg sterk en stijf op de staande golf.

Milieuvriendelijke golfkartonnen verpakkingen

In onze productiehal snijden we het golfkarton voor uw gewenste model doos op de juiste maat. Daarna worden uw dozen geslotterd op onze boxmakers en zo nodig langsnaad verlijmd. Doordat we enkel gebruik maken van gerecycled golfkarton zijn onze verpakkingen een zeer duurzame keuze. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat we al onze kartonnen dozen en kartonplaten op uw eigen gewenst formaat maken, zodat er zo min mogelijk karton verspilling is.

Daarnaast is er bij het gebruik van onze golfkarton verpakkingen op maat veel minder opvulmateriaal nodig. Dozen op maat gemaakt nemen daarom ook minder ruimte in beslag, zowel tijdens opslag als verzending. U maakt door het gebruik van golfkartonnen dozen op maat zowel een milieuvriendelijke, als een financieel aantrekkelijke keuze.

Team Kartonnage Hedel